Acupunctura ca tratament în enurezisul nocturn

Dr. Vasilescu Ioana Olga, medic medicină generală, competenţa acupunctură

 

Enurezisul nocturn sau udarea patului se referă la inabilitatea copilului de peste 5 ani de a-şi controla urinarea în timpul somnului. Aceasta este o problemă foarte des întâlnită în rândul copiilor.

Enurezisul poate fi primar (copilul nu şi-a putut controla niciodată urinarea în timpul somnului) sau secundar (urinare în pat după cel puţin 6 luni de lipsă a acestei probleme).

Cauzele enurezisului pot fi psihologice, organice sau ambele. Atitudunea terapeutică vizează identificarea cauzei enurezisului şi corectarea ei.

Foarte multe studii evidenţiază componenta psihologică ca fiind foarte importantă în această afecţiune: conflicte în familie, un părinte prea autoritar, situaţii stresante pentru copil, etc. Enurezisul nocturn este numit şi “vezica urinară care plânge”, denumire sugestivă legată de cauza psihologică a enurezisului: simbolic e un fel al copilului de a plânge. Când cauza de bază a enurezisului este psihologică tratamentul corect se face de către psihoterapeut.

Trebuie investigate şi corectate şi problemele fizice şi cele de comportament urinar şi stil de viaţă.

Cauze fizice (organice) ale enurezisului pot fi: o vezică urinară mică, disfuncţii hormonale, apnee în somn, constipaţie cronică, infecţii urinare, diabet zaharat sau insipid, parazitoze, defecte anatomice ale sistemului nervos (de exemplu spina bifida) sau ale aparatului urinar, şi altele.

Dacă problema este de comportament în controlul urinării, acest lucru se poate educa: stimularea copilului să meargă la toaletă înainte de somn, să consume mai puţine lichide seara, există exerciţii care tonifiază vezica urinară şi sfincterele, culcarea copilului înainte să ajungă foarte obosit, etc.

Copilul nu trebuie certat şi învinovăţit pentru udarea patului, părinţii trebuie să înţeleagă că nu face special acest lucru, şi mai degrabă să îl laude pentru nopţile în care nu a udat patul.

Se folosesc uneori în terapie şi alarme de pat umed: nişte dispozitive cu senzor de umezeală care emit sunete la udarea patului pentru a trezi copilul, a-l ajuta să înţeleagă că a udat patul şi că e timpul să se schimbe.

Când cauza enurezisului este o boală, aceasta trebuie tratată după caz: prin schimbarea alimentaţiei, stilului de viaţă, medicamentos, chirurgical sau prin alte terapii adecvate.

Rezultatele clinice, precum şi cercetări diferite de-a lungul anilor au pus în evidenţă eficienţa acupuncturii în tratamentul enurezisului.

În acupunctură există anumite concepte diferite fată de medicina clasică. Acupunctura ia în considerare şi componenta energetică a organismului, există noţiunea de meridiane energetice, de energie a organelor interne. Aparatul uro-genital si sistemul nervos sunt sustinute de energia rinichilor, conform principiilor Medicinii Traditionale Chineze (MTC). De aceea în enurezis se pune accent pe reglarea energiei rinichi-vezică urinară. Daca se constată alte dezechilibre (la nivelul splinei, plămânilor, ficatului sau a altor organe, se echilibrează şi acestea).  Medicul acupunctor poate recomanda, dupa caz, modificari ale stilului de viată: comportament, dietă şi altele.

Dieta sănătoasă, fără prea mult zahar, fără dulciuri în exces, fără prea multe grăsimi şi condimente, fără alimente prea reci sau prea fierbinţi, ajută la echilibrarea copilului.

Faţă de adulţi, copiii sunt în general mai sănătoşi şi se vindecă mai rapid, de aceea şi tratamentul prin acupunctură este mai blând pentru copii, necesită mai puţine puncte şi mai puţine şedinţe decât cel pentru adulţi. Copiii sunt curioşi din fire şi pot considera acupunctura o experienţă interesantă.

În 2013 un studiu făcut de medici egipteni („Eficienţa acupuncturii în tratamentul enurezisului primar persistent” Arab J. Nephrol. Transplant, sept 2013) pe un grup de 50 de copii cu enurezis trataţi prin acupunctură, a arătat că după jumătate de an 78% dintre copii s-au recuperat complet şi 18% au prezentat ameliorări. După un an 92% dintre pacienţi s-au vindecat.

Un alt studiu publicat în octombrie 2016 în Jurnalul de Ştiinţe Medicale şi Dentare: „Enurezisul nocturn la copii-Tratament cu acupunctură” arată eficienţa acupuncturii în cazul unor pacienţi cu enurezis proveniţi de la orfelinat. 13 copii au fost trataţi prin acupunctură, toţi au avut rezultate bune, după o medie de 8 tratamente.

Acupunctura echilibrează copilul fizic şi psihic, poate fi folosită ca unică terapie în anumite cazuri de enurezis, sau asociată cu psihoterapia, medicaţia, sau cu alte terapii necesare.