Acupunctura ca tratament în migrenă

dr. Vasilescu Ioana, medicină generală, acupunctură

 

Migrena este un tip de durere de cap ce se manifestă ca atacuri recurente ce durează între 4 şi 72 de ore, durerea fiind de intensitate moderată până la severă.

Migrena poate fi localizată unilateral (durere pe jumătate de cap), poate avea caracter pulsatil şi poate fi produsă sau agravată prin activităţi de rutină. În timpul migrenei poate apărea greaţă sau vomă, sensibilitate la lumină, la unele zgomote, mirosuri. Unele persoane declară că în timpul crizei migrenoase percep sunete sau lumini care nu există în realitate.

Există factori ce pot declanşa sau agrava migrena: menstruaţia, anumite sunete, mirosuri, lumini, alimente (vin roşu, brânzeturi, ciocolată, cafea, alimente cu sulfiţi, nitriţi, şi altele), lipsa somnului, oboseala, alimentaţia dezechilibrată, şi mulţi alţii, în funcţie de particularităţile fiecărui pacient.

În medicina modernă nu se cunoaşte cauza exactă a migrenei şi nici o metodă de vindecare completă a acestei boli. Ipoteze medicale mai noi susţin că migrena ar putea fi produsă de o undă de depolarizare electrică ce traversează creierul. Nu se ştie exact de ce apare această undă. Se pare că există o predispoziţie genetică, după unii un defect al canalelor de calciu din membrana celulară, ionii de calciu pătrunzând în exces în celulă şi ducând printr-un lanţ de reacţii la vasodilataţia dureroasă a vaselor creierului.

Medicamentele administrate în migrenă combat temporar, mai mult sau mai puţin, simptomele neplăcute, dar din păcate au efecte secundare şi nu rezolvă definitiv această afecţiune.

Acupunctura are la bază Medicina Tradiţională Chineză, veche de peste 2000 de ani, care priveşte omul din alt punct de vedere decât medicina modernă, tratând cu succes migrenele. Migrena este considerată în acupunctură un dezechilibru energetic al anumitor meridiane şi organe (ficat, vezică biliară, splină, stomac şi altele, în funcţie de caz), şi prin armonizarea acestora se reinstaurează echilibrul. Este importantă şi corectarea stilului de viaţă, pacientul este învăţat să evite factorii declanşatori şi agravanţi ai migrenei, pe cât posibil.

Există multe studii moderne de calitate care arată eficienţa acupuncturii în tratamentul migrenei şi stabilesc o legătură între medicina tradiţională şi cea modernă.

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine (Zhao, 2017, „Efectul pe termen lung al acupuncturii pentru profilaxia migrenei: un studiu clinic randomizat”) a implicat 249 de pacienţi cu migrenă, timp de 24 de săptămâni (6 luni). Lotul a fost împărţit în 3 grupuri: un grup a primit tratament real prin acupunctură, un alt grup a primit tratament în puncte false de acupunctură iar pacienţii din grupul al 3-lea au fost anunţaţi că sunt pe lista de aşteptare pentru a primi tratament prin acupunctură. Cercetătorii au descoperit că grupul care primit tratament real prin acupunctură a avut rezultatele cele mai bune şi persistente în profilaxia şi tratamentul migrenei (scăderea numărului migrenelor, a intensităţii durerii şi a duratei crizei migrenoase).

Conform British Acupuncture Council acupunctura este utilă în tratamentul migrenei prin mai multe mecanisme:

„-asigurarea ameliorării durerii – prin stimularea nervilor localizaţi în muşchi şi alte ţesuturi, acupunctura duce la eliberarea de endorfine şi de alţi factori neuroumorali şi schimbă procesarea durerii în creier şi măduva spinării (Zhao 2008, Zijlstra 2003, Pomeranz 1987)

-reducerea inflamaţiei – promovând eliberarea de factori vasculari şi imunomodulatori (Kim 2008, Kavoussi 2007, Zijlstra 2003)

-reducerea gradului de răspândire a depresiei corticale (o undă electrică în creier asociată migrenei) şi a nivelelor plasmatice de peptidă înrudită genetic cu calcitonina şi substanţă P (ambele implicate în patofiziologia migrenei) (Shi 2010)

-modularea fluxului sanguin extracranian şi intracranian (Park 2009)

-afectarea nivelelor de serotonină (5-hidroxitriptamină) în creier (Zhong 2007). (Serotonina poate fi legată de iniţierea migrenei; Agoniştii 5-HT (triptani) sunt folosiţi împotriva atacurilor acute)”

Acupunctura este eficientă în prevenirea şi tratarea crizelor de migrenă, ca unic tratament sau în asociere cu alte terapii, în funcţie de caz.