Acupunctura ca tratament în gută

dr. Vasilescu Ioana, medicină generală, acupunctură

 

Guta este o boală cronică metabolică caracterizată prin depunerea de cristale de acid uric în articulaţii, tendoane şi în alte ţesuturi.

Aproximativ 2% din populaţie suferă de această boală, predominant bărbaţii, iar prevalenţa creşte cu vârsta, astfel în jurul vârstei de 75 de ani  3% dintre femei şi 7% dintre bărbaţi sunt afectaţi, conform unor studii britanice.

Guta este produsă de anumite dezechilibre în metabolismul purinelor, care se găsesc în ţesuturile corpului precum şi în anumite alimente. Produsul final metabolic al purinelor este acidul uric. În gută cantitatea de acid uric în sânge devine prea mare (hiperuricemie), ceea ce face ca peste un anumit nivel acidul uric să precipite sub formă de cristale care se depun în articulaţii, ţesutul subcutanat (tofi gutoşi, noduli) şi în rinchi sub formă de calculi renali (pietre la rinichi). Cristalele de acid uric sunt atacate de sistemul imunitar şi apare o inflamaţie locală de obicei foarte dureroasă. Frecvent este afectat degetul mare de la picior, dar şi alte zone (cot, genunchi, pavilionul urechii, diverse degete de la mâini sau picioare).

Guta a fost în trecut numită şi podagra (termen grecesc ce se referă în special la guta ce afectează degetul mare de la picior, picior dureros ca prins într-o capcană), boala regilor sau boala celor bogaţi (cei ce îşi permiteau să consume cantităţi mari de mâncare şi băutură bună).

Dintre factorii incriminaţi în apariţia gutei putem enumera: aportul excesiv de purine în dietă (alcool, carne roşie, fructe de mare, anumiţi peşti, organe interne de la diferite animale, şi altele), eliminarea insuficientă de acid uric (afecţiuni renale), tratamente şi medicamente moderne (de exemplu unele diuretice), boli (obezitate, hipertensiune arterială şi altele).

Tratamentul gutei vizează evitarea alimentelor bogate în purine incriminate în creşterea acidului uric în sânge, reglarea funcţiei renale dacă este cazul, normalizarea greutăţii corporale pe cât posibil, înlocuirea medicamentelor ce pot provoca sau întreţine guta, tratarea bolilor asociate ce pot agrava această afecţiune, medicaţie pentru gută pe termen lung şi antiinflamatoare în crizele acute.

Din păcate tratamentul medicamentos pentru gută nu vindecă boala şi are efecte adverse destul de serioase, de aceea mulţi pacienţi caută soluţii alternative de tratament, ca de exemplu acupunctura.

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe studii asupra eficienţei acupuncturii pentru tratarea gutei

Mecanismele de acţiune ale acupuncturii în tratamentul gutei sunt, conform Consiliului Britanic de Acupunctură:

“-reducerea producţiei de acid uric şi stimularea excreţiei acestuia (Xie 2007)

-refacerea diverselor căi metabolice care sunt perturbate la indivizii cu gută (Wen 2011)

-reducerea inflamaţiei, promovând eliberarea de factori vasculari şi imunomodulatori (Zijlstra 2003; Kavoussi 2007)

-creşterea microcirculaţiei locale (Komori 2009)

-acţionează asupra zonelor din creier cunoscute pentru reducerea senzitivităţii la durere şi stres, ca şi pentru iniţierea relaxării şi dezactivarea “creierului analitic” care este responsabil pentru anxietate şi îngrijorare (Hui 2010, Hui 2009)

-creşte eliberarea de adenozină, care are proprietăţi antinociceptive (Goldman 2010) “

Un articol publicat în Rheumatology (Oxford, 2013, Lee WB, “Acupuncture for gouty arthritis: a concise report of a systematic and meta-analysis approach”) asupra a zece studii controlate randomizate implicând 852 de pacienţi cu artrită gutoasă a arătat că în 6 studii nivelul de acidul uric al pacienţilor trataţi cu acupunctură a scăzut semnificativ faţă de grupul de control, iar 4 studii au evidenţiat o scădere semnificativă a durerii folosind acupunctura. Autorii au concluzionat că acupunctura este o metodă eficientă de tratament ca terapie complementară în artrita gutoasă.

Un alt articol din 2016 (Wei-Wei Lu, “Update on the Clinical Effect of Acupuncture Therapy in Patients with Gouty Arthritis: Systematic Review and Meta-Analysis”) arată rezultatele unei meta-analize pe 28 de studii implicând 2237 pacienţi cu artrită gutoasă: comparativ cu tratamentul medicamentos convenţional, acupunctura a fost mai eficientă în ameliorarea simptomelor după 24 de ore, scăderea acidului uric seric, scăderea durerii şi a ratei de sedimentare a eritrocitelor. Concluzia acestei cercetări este că “acupunctura este o terapie eficientă şi sigură pentru pacienţii cu artrită gutoasă”.

Aceste studii şi multe altele arată că acupunctura este o metodă de tratament utilă, fără efecte secundare nedorite, care poate fi asociată tratamentului de bază în gută, ameliorând durerea, inflamaţia, metabolismul, funcţionarea organelor interne şi starea psihică a pacientului.