Acupunctura ca tratament în afecţiunile pielii

Dr. Vasilescu Ioana, medicină generală, acupunctură

 

Afecţiunile pielii sunt foarte variate, ca şi cauzele lor. Dermatologia, ramura medicinii ce se ocupă de aceste afecţiuni, este în continuă dezvoltare, dar din păcate nu au fost găsite încă tratamente care să vindece complet sau să amelioreze satisfăcător anumite boli de piele. Unele tratamente dermatologice sunt scumpe, se întind pe durate lungi de timp şi au multe efecte secundare nedorite. Din aceste motive mulţi pacienţi caută soluţii alternative, cum ar fi acupunctura.

În acupunctură şi medicina tradiţională chineză (baza teoretică a acupuncturii) nu este tratată doar pielea, bolile de piele sunt abordate privind omul ca un întreg, de aceea persoane cu acelaşi diagnostic dermatologic pot fi tratate foarte diferit prin acupunctură.

Medicina modernă a descoperit că pielea şi organele de simţ au aceeaşi origine embrionară la om ca şi sistemul nervos (aceeaşi foiţă embrionară, ectodermul), ceea ce explică de ce problemele psihice se exprimă de multe ori pe piele. In acupunctură se consideră că pielea este ca o supapă de depresurizare pentru multe probleme interne psihice şi fizice şi de aceea se tratează în primul rând cauzele profunde ale bolii, nu pielea, pentru a nu muta problema în altă parte.

Tratamentul prin acupunctură include corectarea stilului de viaţă: mod de gândire (a ne lăsa să cădem în stres, furie, îngrijorare, teamă, tristeţe etc. este distructiv-în acupunctură aceste stări se numesc factori interni ai bolilor ), comportamente greşite, alimentaţie, somn şi altele.

Indicaţiile medicale în acupunctură sunt personalizate, dar în general se ştie că pot provoca sau agrava afecţiunile pielii execesele de alcool, tutun, alimentele prea iuţi sau prea fierbinţi, lactatele, grăsimile, prăjelile, dulciurile rafinate, coloranţii, conservanţii, uneori produsele congelate sau pregătite la microunde în defavoarea celor cât mai proaspete. Sunt indicate alimentele uşor asimilabile, în special legume, cereale, fructe, carne slabă, pe cât posibil fără îngrăşăminte chimice şi fără modificări genetice sau hormonale. Este desigur de bază şi igiena locală.

Multiple studii au evidenţiat eficienţa acupuncturii în numeroase probleme ale pielii: acnee, hiperhidroză (transpiraţie excesivă), urticarie, alergii, eczeme, prurit cronic sau acut, psoriazis, dermatită atopică, cloasmă (melasmă, masca de sarcină), vindecarea rănilor şi altele.

Un studiu foarte interesant, „The brain circuitry mediating antipruritic effects of acupuncture”, Napadow, 2014, a pus în evidenţă prin metode moderne imagistice zonele din creier stimulate prin acupunctură în tratamentul pruritului (senzaţiei de mâncărime) în dermatita atopică (insula, putamen, arii corticale premotorii şi prefrontale), precum şi faptul că tratamentul a fost eficient.

Un alt studiu Ma C., 2015, „Acupuncture as a Treatment Modality in Dermatology: A Systematic Review” a facut o analiză asupra a 24 de studii concluzionând că acupunctura se dovedeşte utilă în tratarea dermatitei, cloasmei, pruritului, urticariei, hiperhidrozei şi elasticităţii faciale.

Un studiu foarte recent, Van den Berg-Wolf M, „Acupuncture and Cutaneous Medicine: Is It Effective?”, 2017, a arătat că acupunctura este promiţătoare în tratamentul senzaţiei de mâncărime, al dermatitei atopice, al durerii din herpesul zoster şi în vindecarea rănilor.

Acupunctura reduce inflamaţia, durerea, reglează eliberarea de mediatori ai reacţiilor alergice şi imune (imunoglobuline (Ig E), interleukine (IL-2, IL-4, IL-10), interferon, bazofile, celule natural killer şi altele), stimulează circulaţia locală (conform British Acupuncture Council, pe baza mai multor studii).

În concluzie acupunctura este un tratament eficient şi fără efecte secundare în multe afecţiuni ale pielii, ce poate fi asociat cu succes tratamentelor dermatologice moderne.

 

Pentru programare acupunctura, telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu