Acupunctura ca tratament pentru probleme menstruale

 dr. Vasilescu Ioana, medicină generală, acupunctură

 

Foarte multe femei se confruntă cu probleme menstruale: dureri, crampe abdominale, sângerari abundente menstruale, uneori cu cheaguri, greaţă, vomă, diaree şi alte simptome neplăcute.

În termeni medicali, sindromul dureros ce apare înainte sau în timpul menstruaţiei este numit dismenoree. Dismenoreea poate fi primară (nu este legată de o boală care să o producă) sau secundară ( pe fondul unei boli care o poate produce: endometrioză, fibrom uterin, boala inflamatorie pelvină şi altele).

Este greu de stabilit statistic ce incidenţă au în populaţia feminină la vârstă reproducătoare aceste simptome, deoarece multe femei se jenează să le declare sau le consideră normale în asociere cu menstruaţia.

După unele statistici aproximativ 40 până la 95% dintre femei se confruntă la un moment dat cu dismenoreea, acest lucru ducând la absenteism şcolar sau la serviciu şi la scăderea performanţelor intelectuale şi fizice ale femeii în perioada respectivă.

Primul lucru pe care trebuie să îl înţeleagă femeia cu probleme menstruale este faptul că acestea nu sunt normale şi că pot fi tratate.

Ciclul menstrual este controlat de nivelurile hormonale. Medicina modernă a descoperit că în dismenoreea primară apar contracţii exagerate ale uterului care au legătură cu vascularizaţia acestuia şi cu creşterea nivelului în sânge a anumitor prostaglandine. Tratamentul medical poate include antiinflamatoare, anticoncepţionale orale şi alte remedii, după caz. În dismenoreea secundară se încearcă în primul rând tratarea bolii care o produce.

Tratamentul medical alopat al dismenoreei din păcate nu poate eradica întotdeauna această suferinţă, de aceea multe femei renunţă la a se trata sau caută soluţii alternative. Multe paciente ajung la acupunctură deseori pentru alte afecţiuni şi află cu această ocazie că acupunctura ameliorează şi chiar rezolvă anumite tulburări menstruale.

O cercetare pe un lot de 74 de femei cu dismenoree primară (Armour, 2017, “The role of treatment timing and mode of stimulation in the treatment of primary dysmenorrhea with acupuncture: An exploratory randomised controlled trial”) a ajuns la concluzia că “tratamentul prin acupunctură a redus durata şi intensitatea durerii menstruale după 3 luni de tratament şi rezultatele s-au menţinut la un an după aceea”.

Tot Armour, într-un studiu din 2016, “More than needles: The Importance of Explanations and Self-Care Advice in Treating Primary Dysmenorrhea with Acupuncture” arată pe un lot de femei cu dismenoree primară faptul că la majoritatea a apărut reducerea durerii şi ameliorarea simptomelor în urma tratamentului prin acupunctură care a fost însoţit de o foarte bună comunicare cu pacientele. Studiul lui evidenţiază cât de important este contactul cu pacientul în acupunctură, susţinerea emoţională şi explicarea stilului de viaţă corect.

O analiză asupra a 10 studii efectuate pe 589 de pacienţi (Xu, 2017, “Effects of acupuncture for the treatment of endometriosis-related pain: A systematic review and meta-analysis”) demonstrează eficienţa acupuncturii în scăderea durerii asociate dismenoreei secundare endometriozei, în scăderea nivelului seric de CA-125 (un biomarker ce creşte în anumuite cancere şi în endometrioză), şi, în concluzie, ca tratament alternativ în endometrioză.

Cercetări întreprinse de-a lungul anilor au evidenţiat faptul că acupunctura reglează hormonii, stimulează circulaţia, relaxează musculatura, linişteşte mintea, reglează nivelul sanguin al unor beta-endorfine, prostaglandine, leucotriene, ducând astfel la ameliorarea a numeroase afecţiuni asociate menstruaţiei.