Acupunctura ca tratament în durerea de genunchi
Articol scris de Dr. Vasilescu Ioana Olga, medic medicină generală, competenţă acupunctură
Durerea de genunchi este un simptom foarte frecvent în populaţie, atât la copii cât şi la adulţi. Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi declară anual peste 11 milioane de vizite medicale pentru probleme legate de genunchi. Genunchiul este cea mai des tratată parte a corpului de către ortopezi şi cea mai des examinată de către medicii generalişti.
Fiind cea mai mare articulaţie din corpul uman şi având o structură complexă, genunchiul este destul de vulnerabil la traumatisme, inflamaţii, infecţii, chisturi, tumori şi alte afecţiuni. Excesul ponderal ce suprasolicită articulaţiile şi înaintarea în vârstă (degradarea articulară, osoasă) agravează problemele de la acest nivel.
Cercetări ştiinţifice mai vechi şi mai noi au pus în evidenţă faptul că acupunctura este eficientă în reducerea durerii, inflamaţiei (artritei, osteoartritei) şi rigidităţii genunchiului.
Unul dintre aceste studii (Sun K, Huang XY & Wei FL. (2015), „Studiu clinic asupra tratamentului osteoartritei genunchiului prin acupunctură în punctele Wei”, Jurnalul Medical si Farmaceutic Anhui) a arătat că acupunctura este superioară în scăderea durerii şi creşterea mobilităţii genunchiului pe termen lung în procent de 63,33%, faţă de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene care au avut o rată de eficienţă de numai 33,33%.
Un alt studiu („Receptorul pentru serotonină 2A/C este implicat în inhibarea durerii prin electroacupunctură pe un model de osteoartrită la şobolan”, Medicina complementară si alternativă bazata pe dovezi vol. 2011) a evidenţiat un mecanism important prin care acupunctura este eficientă în tratamentul osteoartritei: creşterea activităţii receptorului pentru serotonină 5-HT2A/2C, modulând astfel durerea la nivel spinal. Serotonina este un neurotransmiţător cu roluri foarte importante în organism, printre care şi scăderea durerii şi inducerea unei stări de bine la nivel fizic şi psihic.
Acupunctura poate fi folosită în tratamentul diverselor traumatisme ale genunchiului pre, post şi chiar intraoperator (în anestezie). În unele cazuri se poate evita operaţia utilizând acupunctura ca metodă de tratament.
Infecţiile genunchiului trebuie tratate cu antibiotice conform sfatului medicului, acupunctura putând fi folosită ca tratament adjuvant, pentru scăderea inflamaţiei, durerii, creşterea imunităţii, grăbirea vindecarii.
Chisturile şi tumorile genunchiului pot beneficia de tratament prin acupunctură, asociata cu terapii adecvate situaţiei. Acupunctura stimulează circulaţia sângelui şi a limfei, reducând edemele şi alte stagnări.
În concluzie, acupunctura poate fi utilizată ca remediu în numeroase suferinţe ale genunchiului, ca terapie unică sau în asociere cu alte tipuri de tratament.
Pentru programări la acupunctură:
telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu,
e-mail:
contact@acupunctura-medic-vasilescu-ioana.ro