Acupunctura ca tratament în diabetul zaharat

Dr. Vasilescu Ioana, medic medicină generală, competenţa acupunctură

 

“Diabetul este un sindrom cuprinzând un grup heterogen de tulburări, care pot avea o etiologie diferită, dar care au în comun hiperglicemia, asociată cu tulburări lipidice şi proteice la fel de importante.” Conf. dr. C-tin Ionescu Târgovişte

Diabetul zaharat poate fi de mai multe tipuri, cele mai întâlnite fiind diabetul de tip I şi diabetul de tip II.

Diabetul de tip II este cel mai răspândit în populaţie, reprezentând aproximativ 85% din cazurile de diabet zaharat. El este caracterizat de insulino-rezistenţă şi insulino-deficienţă în proporţii variabile.

Complicaţiile diabetului zaharat de tip II apar pe fondul hiperglicemiei, ce afectează vasele de sânge mari şi mici ducând la îngustarea lumenului acestora. Afectarea vaselor mari creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Afectarea vaselor mici creşte riscul lezării oculare (retinopatia diabetică), renale (nefropatia diabetică), sexuale (tulburări de erecţie la bărbaţi şi de lubrifiere la femei, şi alte disuncţii sexuale la ambele sexe), neurologice (neuropatia diabetică).

În diabet obiectivul de bază pe termen lung este controlul nivelului glicemiei, împreună cu tratarea complicaţiilor bolii. În tratamentul diabetului zaharat de tip II se recomandă controlul dietei alimentare (alimente cu indice glicemic scăzut), exerciţii fizice (care ajută la reglarea greutăţii corporale şi cresc sensibilitatea la insulină), ceaiuri, medicaţie antidiabetică orală şi la nevoie insulină injectabil.

O serie de studii clinice şi experimentale pun în evidenţă eficienţa acupuncturii în tratamentul diabetului zaharat. Prin acupunctură se urmăreşte în diabet armonizarea celor 3 Focare (sau etaje ale corpului): superior-inima şi plămânii, mijlociu-ficatul şi splina, pacreasul, şi inferior-rinichii, precum şi corectarea complicaţiilor bolii sau a altor dezechilibre, după caz.

Un studiu recent (“Acupuncture Treatment of Diabetic Peripheral Neuropathy in an American Indian Community, Bailey şi colab., J. Acupunct. Meridian Stud. 2017) pe un lot de amerindieni cu diabet zaharat de tip II, cu neuropatie diabetică, pune în evidenţă o reducere semnificativă a simptomelor de durere, arsură, furnicături, amorţeală şi alodinie (durere la un stimul care nu ar trebui să o declanşeze).

O altă cercetare pe un lot de diabetici trataţi prin acupunctură şi moxibustie (Wang şi colab., Universitatea de Medicină Chineză Nanjing, “Observation on Clinical Effect of Acupuncture with Warm Acupuncture on Female T2DM Patients of Dual Deficiency of Yin and Yang Syndrome” 2014) arată scăderea nivelului de glucoză în sânge în mod susţinut, sensibilitate la insulină îmbunătăţită şi o refacere a funcţiilor celulelor beta pancreatice (producătoare de insulină).

Un alt studiu, He şi colab., (Systematic Review of Acupuncture in the Treatment of Diabetic Gastroparesis” 2015, Journal of Acupuncture and Moxibustion) demonstrează că acupunctura aduce beneficii superioare pacientului în comparaţie cu două tipuri de medicaţie farmaceutică pentru tratamentul gastroparezei diabetice. Concluzia acestui studiu este că acupunctura este superioară domperidonei şi cimetidinei pentru îmbunătăţirea apetitului alimentar, reducerea balonării, eructaţiilor, durerii abdominale superioare, a senzaţiei de greaţă şi a regurgitării.

Acupunctura este o terapie care împreună cu tratamentele convenţionale ajută la reglarea glicemiei şi la ameliorarea complicaţiilor diabetului.

Pentru programări la acupunctură:

telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu,

e-mail: 

contact@acupunctura-medic-vasilescu-ioana.ro